Най-често срещаните проблеми в стари жилища

Старите домове имат своя чар, но също така крият и своите рискове и проблемни места. Тъй като строителството се е развило много през последните години, някои от по-старите къщи си изглеждат направо като от Средновековието. Ако си мислите, че най-големият проблем на по-остарелите домове са износените и изхабени мебели, се лъжете. Винаги можете да си купите нови мебели . Най-големите проблеми често са по-скоро технически и са свързани с остарелите методи за строителство преди време. Ако мислите да си купите по-старо жилище или в момента живеете в такова, в тази статия ще намери някои неща, за които трябва да внимавате и на които да обърнете внимание.

Оловна боя

Невъзможно е да се открие само с гледане, но оловната боя е много опасна в старите домове. Как да разберете дали вашето жилище е застрашено? Ако домът ви е построен преди 1978 година, е възможно да има един пласт оловна боя под повърхността. Макар старите къщи да са застрашени от съдържание на този потенциално проблемен токсин, оловната боя не е опасна, докато не започне да се бели и лющи от стената. Най-опасна е особено за малки деца и домашни любимци, които могат да погълнат отчупените парчета от мазилката. Ако боята по стените ви е в добро състояние, по-добре не я пипайте и я оставете така. Но ако забележите олющени парченца и подозирате, че съдържат олово, по-добре се обърнете към професионалист.

Азбест

Азбестът е бил често срещан материал за изолация и защита от пожар през 70-те години на миналия век, но е разпространен факт, че този материал може да доведе до рак на белите дробове и дихателните пътища. Той се открива много трудно и лесно прониква на всякакви места като подовите плочки, каналите, плочките по покрива и т.н. Въпреки че азбестът е често срещан и причинява смъртоносни заболявания, наличието му не трябва да причинява паника у собствениците. В по-голямата част от случаите той е почти безвреден, докато частиците му не се отделят и не се смесят с въздуха, който дишаме. Ако имате съмнения, че азбестът може да проникне във въздуха, трябва веднага да повикате специалист в областта, който да отстрани проблема.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лоша изолация

Ако отворите стените на старите къщи, ще откриете, че имат ужасяваща изолация, или че нямат такава изобщо. Това може сериозно да затрудни отоплението на жилището или просто да вдигне драстично сметките за ток или парно. Ситуацията става още по-страшна, когато осъзнаете, че разбиването на стените, за да поставите изолация, ще ви излезе още по-скъпо. Въпреки това има един метод, при който пробивате малки дупки в стената и в тях впръсквате изолационен материал. Това е задоволително решение, защото качеството на изолация е сравнително добро. То няма да има ефекта на стъклопласта, но ще ви струва далеч по-малко пари.

Течове и пукнатини

Макар липсата на добра изолация в стените да е голям проблем, не е единствената причина за студа в по-старите жилища. Едни от най-сериозните причини за това са течовете и пукнатините в уплътнението на прозорците и вратите. Всичко това затруднява отоплението и натоварва допълнително сметките за ток и парно. За да се справите с този проблем, ви трябва инфрачервен термометър, който да локализира студените места и източниците на течение. За щастие, запълването на тези пукнатини не е скъпо и бързото справяне с този проблем може да ви спести доста разходи за отопление през студените зимни месеци.

Изключително важно е да проверите състоянието на канализацията и банята.

Проблеми с електричеството

Едни от най-сериозните проблеми, с които можете да се сблъскате в старите къщи, са тези с електрическата инсталация. Остарялата електрическа верига лесно може до доведе до къси съединения, чести спирания на тока, изгаряне на електрически уреди или дори рискове от пожар. За съжаление, това е проблем, който трудно можете да решите сами, особено ако нямате необходимите знания. Особено в старите системи има толкова много неща, които могат да се объркат, че понякога целият проблем започва от претоварването на една малка алуминиева жица, която спира работата на цялата електрическа верига. Ако забележите неща като трептене на светлините, протрити жици или ако прекъсвачът се задейства постоянно, значи имате проблем. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да повикате квалифициран електротехник, който да направи проверка на таблото и да ви посъветва как да се справите с проблема.