Как да направим кухнята по-модерна?

Ако смятате, че кухнята ви е вече твърде остаряла и определено се нуждае от модернизиране, то определено тази статия е за вас. Интериорният дизайн е напреднал толкова много, че пред себе си имаме буквално хиляди различни възможности, които комбинират в себе си красота, стил, многофункционалност и определено ще пренесат остарялата ви кухня в 21-век. В този материал сме събрали няколко съвета за това как да вдъхнете нов живот на кухнята си и да я направите модерна.

kuhnq7

Заменете старите метални повърхности с нови, алтернативни материали

По-старите кухни са направени с материали, които са били актуални по онова време, но днес производителите на кухненско обзавеждане са измислили много нови алтернативни варианти, които имат място във вашата нова кухня. За металните повърхности в кухнята препоръчваме хром, полиран алуминий, неръждаема стомана, никел или мед.

Сменете старата подова облицовка с дърво или здрави материали

Подът често е онзи участък от кухнята, който забравяме, но поема най-голямото натоварване. Въпреки че си мислите, че може и да няма разлика, пробвайте да замените досегашната си настилка с по-здрави материали като дърво, плочки или камък. Тези материали са по-здрави и издръжливи и ще ви вършат работа дълги години. В последно време керамичните плочки, които имат текстура на дървен паркет, се превръщат в популярно решение, като комбинират най-добрите страни и на двата материала.

kuhnq6

Премахнете горните шкафове от стените за по-ясна визия

В миналото е имало тенденция във високите шкафове да се прибират съдовете и чинии. Твърде често тези шкафове прекалено много натоварват окото и не му дават възможност да забележи останалите елементи в кухните. Ако искате повече визуално пространство, помислете дали да не махнете част от горните шкафове и да оставите само тези, които са стъпили на пода. Това ще ви освободи пространства на стените, които можете да боядисате в някой жив и весел цвят. По този начин ще създадете настроение в кухнята.

Добавете нови и атрактивни места за сядане

Вашата кухня най-вероятно е една от най-оживените стаи в жилището ви. Наричат кухнята „Сърцето на едно жилище“ не само защото трафикът там е най-голям, а и защото е едно от местата, на които вечер цялото семейство се събира заедно. За да модернизирате кухнята и да й придадете нов и красив вид, се замислите дали да не добавите нови столове за сядане, които да са максимално удобни и с красив дизайн.

kuhnq3

Боядисайте шкафчетата в модерни цветове

Ако харесвате настоящите си шкафчета, но искате да им придадете актуален вид, ги боядисате в някой по-модерен цвят. Това е особено добра идея за всички домакинства, които разполагат с ограничен бюджет и купуването на нови шкафове не стои на дневен ред. Добавянето на цвят със сигурност ще вдъхне нов живот и модерна визия на старото ви обзавеждане, което пък ще направи атмосферата в кухнята далеч по-конфортна и приятна.

Инсталирайте ново осветление

След като сте модернизирали големите елементи от кухнята ви, трябва да обърнете внимание и на осветлението. То е много важно за цялостната атмосфера в кухнята. Ако досега сте залагали само на централно осветление от тавана на кухнята, помислете за странични лампички, които да насочват потока на светлина към определени точки, на които искате акцентирате или просто към такива, върху които не попада достатъчно светлина.

Kuhnq5

Добавете декоративни елементи

Макар декорът на кухнята да не е най-съществен, няколко декоративни елемента винаги ще допринесат за пълнотата на визията. Не е нужно да обикаляте базарите и да търсите нещо специфично. В повечето случаи е достатъчно просто да добавите няколко свежи цветя или вещи със сантиментално значение, които да променят цялостно атмосферата във вашата кухня.