Атрактивни интериори и обзавеждане в тъмни цветове

chernoВсеобщото разбиране е, че изграждането на стените в тъмни цветове ще направи интериора мрачен и визуално натоварващ. Именно пoради тази причина повечето хора избират за стените и мебелите в дома си светли и пастелни цветове. Те избягват тъмните нюанси, смятайки, че това е правилният подход за създаването на приветлива и уютна атмосфера или в стремежа си да направят дадено помещение визуално по-просторно. В действителност обаче, тъмните мебели и архитектурни елементи могат да имат фантастичен ефект и да ви помогнат да реализирате неподозирани и разкошни интериорни решения.

Ролята на естественото осветление

Когато обмисляте изграждането на интериор в тъмни цветове, помислете за количеството естествена светлина, която достига до помещението. Тя има способността да оказва влияние върху излъчването на цветовете и може да придаде свежест и дълбочина. Ако имате възможност, използвайте стъклени плъзгащи врати, изберете ефирни пердета и завеси и позволите на слънчевите лъчи да огреят тъмните мебели и обзавеждане. За целта е важно вашите мебели да бъдат качествени и устойчиви. По този начин ще бъдете сигурни, че те няма да избледнеят под действието на светлината.

Внесете свежи и ярки акценти

Друг страхотен начин да обогатите тъмния интериор е да включите в него акценти в ярки, светли цветове. Те ще изпъкнат по невероятен начин на фона на тъмното обзавеждане и ще внесат свежест и непринудено очарование. Жълтото и оранжевото например са много добър избор за тапицерията на дивани, различни декоративни предмети, пердета и завеси. Светлите неутрални тонове също могат да бъдат сполучлив избор. Чрез тях ще създадете изтънчена и елегантна атмосфера. Бежевото, кафявото и пясъчните тонове перфектно се съчетат с мебели в черно и повърхности с тъмни дървесни текстури.

banya-1Банята в тъмни цветове

Въпреки че бялото, синьото и меките неутрални цветове остават сред най-използваните, значителна част от модерните бани се облицоват и обзавеждат в тъмни цветове. Гланцовите черни керамични плочки придават неповторимо изящество и финес на интериора. При изграждането на баня, в която преобладаващи са тъмните нюанси, осветителните тела и огледалата имат съществена роля. Имате възможността да изберете мебели с вграденo LED осветление, да закачите в центъра на банята голям, шикозен полилей или да поставите стилни аплици симетрично, от двете страни на огледалото. Ако сте избрали за стените плочки в тъмен цвят, за подовата настилка използвайте гранитогрес с дървесна текстура.

Улекотете интериора, залагайки на премерен драматизъм

Без колебание можете да използвате тъмните тонове от цветовия спектър, за да внесете доза драматизъм и визуален интерес в интериорите, изградени в предимно светли цветове. Изберете тапицерия с тъмни шарки за вашите трапезни столове, добавете плотове с черно, матово покритие или декорирайте своето антре с черно-бели снимки в черни рамки. Тъмните акценти в иначе светлия интериор ще ви помогнат да постигнете екстравагантно нетрадиционно обзавеждане за своя дом.