Черните кухни – драматични и впечатляващи

Широка популярност през последните години придобиха белите кухни. Въпреки че те имат изключително модерна и минималистичен изглед, неподходящият дизайн може да им придаде неприятна и дори стерилна визия. Това засилва интересът на дизайнерите към тъмните мастилени тонове и прави черните кухни особено актуални и вдъхновяващи.

Кухня 2Опушен дъб, чисто черно, абанос, индиго – това са едва няколко от актуалните цветове и нюанси, придаващи великолепие на кухни във всякакъв стил. Тук става въпрос за много повече от черни гранитни плотове или тъмна акцентна стена. Интериорните дизайнери изключват светлите и изцяло белите цветови решения и насочват вниманието към драматичните кухни и кухненско обзавеждане, изградени в опушени тъмносиви и черни нюанси. Без съмнение това е една от водещите тенденции, даваща усещане за изтънченост, уникален стил и висока класа.

Често може да чуете, че светлите и бели цветове са най-доброто решение за малките кухни. „Мразя белите кухни!“ – това са думите на Джо Лукас, интериорен дизайнер от Лос Анджелис. Според него, тъмните лакирани повърхности могат да накарат малката кухня да изглежда невероятно, а по-големите пространства придобиват цялостна визия и плътност. Производителите на тъмни лакове и бои също отбелязват значителен ръст в търсенето на тъмни нюанси.

3.2Черните кухни, както и тези изградени от тъмни дървесни видове стават все по-популярни и постепенно се превръщат в един от най-предпочитаните варианти за обзавеждане. Кухненски шкафове в цвят еспресо или абанос стават водеща тенденция в интериорния дизайн.

Светлите пастелни и бели нюанси често могат да изглеждат безлично, докато тъмните тонове създават атмосфера. Те придават усещане за перспектива и плътност и превръщат съвременните кухни в изключително стилни и впечатляващи помещения.

Тъмните кухни позволяват на металните елементи да изпъкнат. Без значение дали ще бъдат от неръждаема стомана, медни или бронзови, чрез черния фон те ще могат да разкрият целия си блясък.

linea-light-16_bМного световноизвестни знаменитости също откриват изяществото на черните кухни. При обзавеждането на кухня за актрисата Камерън Диас, дизайнът на Кели Уеърстлер включва абаносови подове и тъмни смарагдовозелени кухненски шкафове. Ню йоркският архитект Ричард Самънс създава за актрисата Лив Тайлър кухня в толкова тъмен патладжанен нюанс, че му дава наименованието „библейско черно“. След това той използва същия цвят и за шкафовете в кухнята на собственото си жилище.

Понякога, дори само намек или акцент в черно може да преобрази една кухня. Това може да бъде черна ламперия, тапет в тъмни мастилени багри или подова настилка и плотове в черен мрамор. По този начин несъмнено ще направите всяка кухня впечатляваща и запомняща се. В съвременните интериори кухнята е не само функционално пространство, но и стая, за която дизайнът и декорацията са от огромно значение. Залагайки на черното и тъмните нюанси, можете да бъдете сигурни, че ще постигнете отлични резултати в търсенето на авангарден стил при съвременните кухни.