Цветови схеми за детска стая (Част I)

Различните цветове оказват различно влияние не само върху интериора на дадена стая, но също така и върху хората. Цветовете влияят върху настроението и поведението на хората повече, отколкото самите ние осъзнаваме. По тази причина изборът на детско обзавеждане и правилна цветова схема за стаята на вашето дете има много по-голямо значение, отколкото предполагате. Използването на голямо количество ярки и наситени цветове в обзавеждането на детски стаи не винаги е правилна стратегия. Затова, преди да пристъпите към действие, анализирайте подробно всеки от цветовете и изберете най-подходящата цветова комбинация за вашето дете.

Топли или студени цветове

Топлите цветове създават комфортна и приятна обстановка, която прави пространството невероятно уютно и гостоприемно. Въпреки това, топлите цветове трябва да се използват умерено, тъй като определени нюанси стимулират съзнанието. Това е добре през деня, но може да доведе до проблеми със съня.

detska1От друга страна, хладните цветове имат успокояващо въздействие върху сетивата и могат да направят визията на детската стая отпускаща и просторна. Въпреки това, студените цветове не са особено гостоприемни и могат да направят пространството твърде студено и строго.

Червено

От една страна, червеното е много вдъхновяващ и романтичен цвят, който определено има своите сериозни предимства, но от друга страна, червените нюанси могат да бъдат много изморителни за очите, което да доведе до главоболие и невъзможност за фокусиране. Най-добре е да запазите този цвят за останалите части от жилището си и да заложите на други цветове за визията на детската стая.

detska2Розово

Розовото е първият цвят, за който се сещаме, когато трябва да обзавеждаме детска стая за малко момиче. Но това е и цвят, с който не трябва да се прекалява. Например, ако боядисате цялата стая в розово и освен това го използвате за спалното бельо и аксесоарите, цветът може да изглежда дразнещо, което да доведе до твърде голяма възбуда на сетивата и дори тревога. Така че го прилагайте много умерено и избягавайте да го използвате за стените. Използвайте някакъв неутрален нюанс за стените на детската стая и дайте свобода на въображението си в розово за спалното бельо, аксесоарите и обзавеждането.

detska5Синьо

Синьото е много успокояващ цвят, който често се асоциира с водата и небето. Синьото въздейства на сетивата и ги успокоява. Това е прекрасен цвят за деца, които имат проблеми със съня или са хиперактивни. Една много добра стратегия е да боядисате стените в светло синьо и да комбинирате с бяло, за създаване на страхотна детска стая за малки момченца.

Още страхотни идеи за цветови схеми за детска стая ще откриете във втората част от тази статия. Кликнете ТУК и можете да разгледате колекцията от обзавеждане за детска стая на Мебели ИДЕА.