Ефектни модерни интериори в сиво

Сивото е интересен и модерен цвят. То обединява качествата на бялото и черното и успешно се прилага в съвременния интериорен дизайн за създаване на модерни и изискани декори. Ако и вие сте привлечени от магията на сивия цвят и искате да го използвате в интериора на своето жилище, ето няколко идеи как можете да създадете ефектен декор с негова помощ.

Тъй като е универсален цвят, сивото се съчетава много добре с всички останали тонове от цветовия спектър и им позволява да се откроят. Можете да използвате сивото и за да балансирате черно-белите интериори. От една страна, то е в състояние да смекчи доминиращото присъствие на силните наситени цветове в декора, а от друга – да подчертае някои от по-неутралните тонове. Независимо в каква цветова комбинация планирате да използвате сивото, добре е да знаете, че неговата прекомерна употреба може да доведе до еднообразен и безинтересен облик на интериора.

five2
Сивото е елегантен цвят, който е особено подходящ за декорирането на домашния офис, както и на други стаи в дома. С обзавеждане за трапезария в сивата гама ще създадете изискана обстановка в помещението. Добре е обаче да избягвате прекалената употреба на сиво в помещения, които трябва да стимулират креативността. Също така препоръчително е да внимавате със сивите тонове, когато декорирате спалнята, тъй като макар и неутрални, сивите нюанси не притежават успокояващото въздействие на синьото или на някои други цветове. Неподходящ е изборът на сиво за основен цвят и в детските стаи, тъй като обзавеждането за тези помещения трябва да бъде в свежи жизнерадостни тонове, предразполагащи към игри. Въпреки това във всяка от тези стаи бихте могли умерено да използвате сивото, например за акцентите и декоративните елементи.

siv-divan2
Сивите тонове са много подходящи за интериори, за които се планира декориране в индустриален стил, тъй като при него се залага най-вече на функционалност и удобство, а за цветовата палитра се предпочитат по-приглушени багри. Изборът на сив цвят за интериора е практичен подход, макар често да се смята за консервативно решение при подбора на цветовата палитра за дома. Финото излъчване и деликатност на сивия цвят го правят особено подходящ за всички интериори в черно и бяло, в които е необходим преходен тон, който да създаде хармонична връзка между тези два противоположни цвята.

siv-divan3
Ето още няколко практични идеи за декориране на помещения в дома със сив цвят:
– Можете да изберете обзавеждане за спалня в сиво, стига да добавите и топли тонове към декора, например с помощта на аксесоарите или осветлението.
– Жълтото е топъл цвят, който чудесно се комбинира със сивото и перфектно допълва хладното му излъчване.
– Можете да помислите върху идеята да използвате синьото като акцентен цвят в сив декор.
– Когато се комбинира със силни ярки цветове като червеното, сивото деликатно смекчава тяхната интензивност, като така се постига приятен визуален баланс.
– Земните тонове също отлично се съчетават със сивото, подчертавайки неутралния му характер.
– Комбинацията от сиво и пастелни цветове създава женствена и деликатна визия на интериора.
Обзавеждане за кухня в сив цвят е практичен избор, тъй като сивите повърхности са устойчиви на петна.