Фън Шуй за неподражаем интериор

Фън Шуй е древно китайско изкуство, основаващо се на техниките за балансиране на жизнената енергията Чи и единството между човека и обкръжаващия го свят.

През последното десетителетие Фън Шуй се превърна в един от най-предпочитаните стилове за обзавеждане. Интериорите, подвластни на него се превръщат в естетически издържани, благоприятни за живот пространства. С помощта на този стил домът ви ще излъчва положителна енергия и ще се характеризира с неповторима елегантност.

10.2

Фън Шуй отдава голямо значение на хармонията и баланса. Това налага мебелите, обзавеждането и като цяло пространството да бъдат добре обмислени, с ясна идея и функционалност. Важно е интериорът да бъде максимално изчистен и опростен. Избягвайте употребата на декорация, която е твърде ярка и разграничаваща се от основната концепция. Осигурете достатъчно свободно пространство за потока от положителна енергия. Не включвайте аксесоари, които контрастират на вашия характер и стил. За Фън Шуй единството е от основно значение.

Избягвайте мебелите с остри или груби форми. При обзавеждането в стил Фън Шуй е най-добре да използвате заоблени форми и елегантни аксесоари с органичен характер. Ако в дома ви има малки деца, това е един от най-подходящите стилове за играждане на интериора. Препоръчително е да използвате естествени материали, чиято натура ще хармонизира пространството и ще подобри циркулацията на положителна енергия. Различните материали имат различно тълкуване и се свързват с различни природни елементи. Стъклото олицетворява водата, керамиката – земята, а камината или свещите представят огъня. Използвайте материалите и цветовете балансирано, без да натоварвате пространството с определен преобладаващ елемент или нюанс.

10.1Много хора споделят схващането, че единственият начин за декорация на интериора в стил Фън Шуй е чрез емблематичните костенурки и статуи на Буда. Това обаче е много далеч от истината. Идеята на тези символи и елементи е да ни напомнят колко по-голям от нас е смисълът на живота, каква е неговата философия и да представят източните традиции и култура. Декоративните елементи, включващи костенурки, феникси, тигри и дракони създават позитивна и приветлива атмосфера.

Тъмнината носи лоша и негативна енергия, което прави осветлението съществен аспект при обзавеждането на дома според Фън Шуй. Умелата комбинация от осветителни тела елиминира всички тъмни ъгли в помещението. Най-добрият вариант е да използвате естествената слънчева светлина навсякъде, където имате възможност. Изключително важно е да осигурите и добра вентилация и навлизането на достатъчно количество свеж въздух.

Организирайте мебелите и обзавеждането така, че да имате добра видимост към входа на помещението. Това ще създаде усещане за спокойствие и комфорт.

Няма магически камъни и астрологичски изчисления. Фън Шуй се основава на естествено излъчване, ергономичност и естетика, които правилно съчетани могат да създадат перфектния дом.