История на японските плъзгащи врати

Плъзгащите врати не са нова тенденция. Всъщност, от векове различни култури са я интерпретирали в своите домове. Никой не може да каже къде за първи път са се зародили плъзгащите врати, но със сигурност най-популярни са били в древна Япония. Вече сме говорили за връзката с природата на японците и интериорния стил Фън Шуй. Всичко в японските домове опира до простота, хармония и спокойствие. Всички знаем колко държат на традициите и културата си в Страната на изгряващото слънце. Ако сте гледали филми, които са вдъхновени от японската култура, като „Мемоарите на една гейша“ или „Последният самурай“, значи вече имате доста подробен поглед върху начина на живот в Япония. Ако сте обърнали внимание на интериора, със сигурност са ви направили впечатление интериорите на къщите, в които живеят. Всичко в дизайна е максимално опростено и лишено от излишна декорация и показност. Един от най-стилните елементи от японския интериор са порталните плъзгащи врати, наречени „Шоджи“.

spalnyaТънка хартия

Японските плъзгащи врати Шоджи се изработват от полупрозрачна хартия, която се закрепва върху рамка от дърво или бамбук. Този дизайн се е запазил в продължение на векове и позволява на вратите да играят ролята и на прозорци или просто на визуални разделители на стаята. Плъзгащите врати шоджи са невероятно леки и лесни за отваряне и затваряне. За изработката им се използва специална полупрозрачна хартия, която се нарича „ваши“, а дървените панели и рамки се изработват от бамбук или специален дървен материал, наричан „козо“. Този специален дървен материал „козо“ има специални рефлективни свойства и отразява естествената и изкуствена светлина, което го прави изключително полезен за осветлението в интериорите. Всичко това е правело шоджите много функционални плъзгащи врати преди да се открие стъклото и да започне да се използва в интериорния дизайн.

Sogal-10Време за чай

Плъзгащите врати Шоджи за изключително важни за стаите, в които се провеждат японските чаени церемонии. Стаите се наричат „Чашитсу“, а вместо паркет по пода има постлана мека настилка, наречена „Татами“. Чаените церемонии са изключително важна част от японската култура и се считат за един от най-свещените и лични ритуали в Страната на изгряващото слънце. Учениците, които изучават изкуството на чаената церемония, се обучават дори по какъв деликатен начин трябва да отварят плъзгащите врати за провеждането й.

Sogal-5Шоджи по света

Традиционно се смята, че японските плъзгащи врати шоджи са създадени от група занаятчии и майстори, известни като „Татегуя“, но истината е, че първите врати от този тип се срещат още в самата древност. Първите сведения за плъзгащи врати датират от четвърти век преди Христа в Китай. През XIX век Япония подобрява международните си връзки с останалия свят и вратите шоджи много бързо започват да придобиват популярност и в западния свят. Майсторите на врати татегуя се опитвали да ограничат търсеното, но строителните методи придобили популярност и се разработили по целия свят. Все пак, истинският дом на традиционните хартиени врати шоджи и духовното сърце на тяхното културно наследство винаги ще бъде Япония.