Как да изберете цветова схема за малка кухня

Никога не подценявайте важността на цветовата схема, особено когато декорирате малка кухня. В случай че вашата кухня не се нуждае от цялостен ремонт, който обикновено е свързан със значителни разходи, може да предприемете само козметично пребоядисване на стените и шкафовете. Ето някои полезни идеи за цветови палитри, подходящи за малки кухни, и как да изберете оптималната за вашето помещение.

Светлите цветове създават впечатление за по-широко пространство и затова са много подходящи за тесни кухни. Традиционно най-предпочитани са стените и кухненските шкафове в бяло, тъй като с тях кухнята изглежда по-светла и свежа, създава се визуална опростеност и взаимовръзка между отделните елементи в интериора, благодарение на които малката кухня се възприема като по-широко помещение, отколкото е в действителност.

kuhnya1
За да обогатите цветовата схема, можете да използвате различни нюанси на избрания от Вас неутрален цвят. Например комбинирането на нюанси на бялото, кремавото и сиво-кафявото може да добави дълбочина, топлина и изтънченост в интериора на малката кухня.

Преди обаче да пристъпите към боядисването на малката кухня, е важно да решите в какъв дизайнерски стил ще бъде декорирана тя и едва след това изберете цветова схема. За кухни в традиционен стил изберете по-топли нюанси на бялото, докато за помещения в модерен или съвременен стил заложете на стени и кухненско обзавеждане в по-хладни тонове на бялото.

kuhnya4
Ако не харесвате изцяло белите кухни, можете да освежите интериора, като добавите други светли или ярки цветове. Популярни решения в това отношение са нюансите на синьото – от наситеното небесносиньо до морскосиньото. Слънчевото жълто и ментово зеленото често се използват, за да се създаде винтидж визия на кухнята. Разбира се, цветовата схема за вашата кухня трябва да определите сами, като се ръководите преди всичко от личните си предпочитания. Добре е да изберете любимия си цвят и да добавите към него хармонични нюанси за максимален ефект. Друг креативен подход е да изберете нюанс, който подхожда на цветовите решения в останалите помещения в дома ви. По този начин ще създадете хармоничен и завършен дизайн на цялото жилище. Трябва да разположите избраните цветови акценти стратегически в бялата кухня, за да не се наруши визуалният баланс в помещението. Например можете да боядисате в избрания от вас акцентен цвят кухненския остров, вътрешността на кухненските шкафове или само една от стените в стаята.

Ако предпочитате по-смели цветови решения за кухнята, заложете на дълбоките нюанси на черното, тъмносиньото, зеленото или дори червеното, за да постигнете драматичен интериорен ефект. Ако се спрете на такива багри обаче, съчетайте ги с кухненски плотове и кухненски гръб в бяло или светли цветове, за да постигнете визуален контраст и баланс.

Ако вече сте избрали цветовата схема за вашата малка кухня и търсите подходящо обзавеждане за нея, можете да кликнете ТУК и да разгледате кухненските мебели на Каза Декор.