Как да обновите кухненското обзавеждане с минимални разходи

За да бъде готвенето удоволствие, основна роля играе обзавеждането на кухнята. Тя трябва да бъде приветлива и да бъде съобразена с вашия начин на живот, специфични изисквания и нужди. За да не ви натоварва времето, прекарано в кухнята, интериорът й трябва да бъде едновременно функционален и вдъхновяващ.

creative2Определете бюджет и времеви диапазон

За ремонта на кухни могат да бъдат вложени както по-големи, така и по-малки суми. Важно е да определите колко време и пари можете да отделите за обновяването на интериора. Тук е моментът да прецените дали искате изцяло да промените своето кухненско обзавеждане или просто да внесете нови щрихи. Подобно планиране ще направи проекта ви значително по-лесен за изпълнение.

Помислете за основните проблеми в съществуващия интериор

При обзавеждането на кухни могат да бъдат забелязани редица проблеми. Най-често това са скучната цветова схема, претрупването на интериора, лоша организация. Помислете кои са основните негативи на вашето кухненско обзавеждане и ги превърнете в отправна точка на ремонта.

  • Преобразяване на кухненските шкафове

creative3Шкафовете са съществен елемент при обзавеждането на кухни. До голяма степен именно тяхната визия предопределя излъчването на интериора. Подмяната на всички кухненски шкафове обикновено е по-сериозна инвестиция и изисква доста време, но в някои случаи са достатъчни и само няколко малки промени, за да придадете на кухнята изцяло нов облик.

Промяна на цвета

Можете да обновите своята кухня като просто боядисате шкафовете в нов, атрактивен цвят. Ако до момента те са били в неутрална тоналност, ярко червеното или зеленото могат да бъдат отличен избор.

Нови дръжки

Дръжките на кухненските шкафове и чекмеджета, които на пръв поглед често се възприемат като нещо малко и незначително, всъщност имат много голямо въздействие върху интериора. Смяната им ще ви отнеме по-малко от час, а промяната ще е изумителна.

trendy1Махнете вратичките

Оставянето на горния ред кухненски шкафове без вратички е особено актуална тенденция при обзавеждането на кухни. Въпреки че подобно дизайнерско решение не е подходящо за всеки интериор, по този начин по-малките кухни стават визуално по-просторни и открити.

  • Вариантите за съхранение

Изборът на подходящ вариант за организацията на кухнята се основава едновременно на функционалност и естетика.

Свободностоящи стелажи

Те са отлично допълнение за по-големите кухни. Отделните рафтове трябва да имат такава височина, че да позволяват поставянето върху тях на разнообразни по големина предмети и продукти.

Кухня 1Стенни етажерки

Подобно решение за кухненския интериор е приложимо, ако помещението има достатъчно светла височина. При изграждането на кухни с окачен таван, например, подобен дизайн може да направи кухнята претупана и визуално натоварваща.

Други варианти, които да изпробвате

Вариантите за избора на мебели за съхранение при обзавеждането на кухни са многобройни. Имате възможността да използвате различни рафтове, етажерки, шкафове и помощни масички на колелца, с които да направите своята кухня максимално практична и атрактивна.

  • Кухня 4Разположение на обзавеждането

Ако не сте предвидили сериозна сума за обновяването на кухнята си, най-вероятно нямате намерение да местите шкафовете и плотовете, но и малките промени могат да имат значителен ефект.

Работната площ

Ако кухнята ви е достатъчно голяма, но не разполагате с достатъчно работна площ, най-добрата идея е да добавите кухненски остров. В зависимост от помещението, той може да бъде голям и масивен елемент или по-скоро да наподобява помощна маса.

Зона за хранене

При обзавеждането на кухни, които включват в себе си и зона за хранене, промяната на масата и столовете може да има огромен ефект. Добавянето на барплот и барстолове също е прекрасна идея – едновременно естетически издържано и функционално решение.