Как да създадете баланс в еклектичното обзавеждане

Еклектичният стил се превърна в една от най-търсените и актуални тенденции в интериорния дизайн в момента. Причината за това е голямата свобода, която той дава и впечатляващата му визия. Комбинирането на старо и ново или два противоположни стила е чудесен начин да дадете свобода на своята фантазия и креативност и да ги приложите в своя дом. Много собственици на жилища погрешно смятат, че еклектичният стил се състои от разхвърляни в пространството аксесоари и декоративни елементи, които нямат нищо общо един с друг. Всъщност е точно обратното. Изискват се много задълбочени познания и комбинативна мисъл, за да постигнете една успешна и красива визия. За да постигнете този страхотен ефект, трябва да откриете идеалния баланс между отделните елементи и акценти. Ето няколко съвета за това:

casa3

Вземете под внимание стойността на всеки един от елементите

Преди да започнете да декорирате, бъдете критични към всеки елемент или аксесоар, който възнамерявате да поставите в стаята. Наистина ли заслужава да бъде в тази стая? Какъв е неговият стил? Ако внимателно обмислите всеки един от декоративните елементи в стаята, можете да се предпазите от бъркотия, която е най-големият враг на страхотната еклектична визия.

Изберете балансирани елементи

Добре е основата на вашата декорация да се състои от два идентични елемента, които да балансират еклектиката в стаята. Тези елементи са изключително важни, защото създават хармония и свързват отделните части от дизайна в една цяло.

casa1Оставете място за контраст

Не всичко в стаята трябва да се съчетава. Импровизирайте с контрастни елементи, които създават динамика и живот в стаята. Това може да означава да съчетавате топли и студени цветове или добавянето на груба и рустикална мебел към гладък и полиран интериор. Създаването на такъв контраст може да се превърне в много интересен аспект от вашия интериор.

Поддържайте основата неутрална

Добре е основата да остане неутрална. В повечето случаи това означава стените и таванът да останат в някакъв по-светъл и неутрален цвят. Той ще служи за ненатрапчив фон, на който да изпъкват декоративните елементи и аксесоарите.

Five2Съчетавайте цветовете и тъканите

Ако мислите, че не можете да се справите със съчетаването на декоративните елементи и аксесоарите, можете да заложите на комбинацията от техните цветове и материи. Това е един от най-лесните начини за постигане на страхотен баланс. Тъканите и материите са изключително лесни за разпознаване и съчетаване, особено при интериорния текстил, а ако успеете да съчетаете и цветовите им схеми, значи сте постигнали идеалната среда.

Добавете ексцентричност

Еклектичният стил често е смятан за най-ексцентричния от всички стилове в интериорния дизайн, защото предразполага към голяма креативност и нестандартен подход. Това е едно от най-големите предимства на еклектичния дизайн – възможността да добавите нещо неочаквано и нетипично. Необходимо е обаче да бъдете внимателни и в никакъв случай не трябва да прекалявате.

Още страхотни идеи за мебели и обзавеждане на вашия интериор можете да откриете сред предложенията на Каза Декор.