Как да създадете интериор в рустикален стил

Макар рустикалният стил да не е започнал като стил за обзавеждане, а по-скоро като начин на живот, днес със сигурност се е превърнал в една от най-предпочитаните и търсени тенденции. Смята се, че рустикалният стил е най-старият измежду всички стилове за интериорен дизайн, тъй като води началото си от зората на цивилизацията – време, в което хората са използвали това, което имат, строили са буквално от нищото, използвали са един и същ материал многократно и в крайна сметка са успявали да построят домовете си.

country1Основната задача, когато създавате пространство, вдъхновено от рустикалния стил, е да пресъздадете грубата, органична природа на елементите. Вашият интериор трябва да бъде (или поне да изглежда) колкото се може по-първичен и груб. Ако ви допада този стил, ето няколко начина да го пресъздадете в своя дом:

Придържайте се към грубите дървени повърхности. Рустикалният стил акцентира върху закалената, сурова и несъвършена визия на остарелия естествен дървен материал. Голяма част от очарованието на рустикалния стил идва от това, че може да пренесе красотата на природата във вашия дом. По тази причина ще трябва да използвате мебели от масив с текстура, която е максимално близо до оригиналния си вид.

Грубите греди на тавана са повече от очевиден и много успешен начин да добавите рустикални елементи в интериора. Друг интересен подход е да включите декоративни елементи от масивна дървесина около вратите, прозорците и дори камината. Разбира се, рустикалната визия не означава, че трябва да залагате само на грубите дървени елементи във вашия интериор. Необходимо е да добавите и малко текстил или мека мебел, които визуално да омекотят дизайна и по този начин да създадат визуалния контраст, от който ще се нуждаете, за да хармонизирате пространството.

vintage-bedroomДобре е да се придържате към натуралните и земни текстури. Твърдите платове и материи ще ви осигурят рустикалната визия, която търсите: вълна, лен, деним и брезент са чудесен избор, но не забравяйте и най-рустикалната от тях – животинската кожа. Идеята тук е следната: трябва да компенсирате неутралната цветова схема и липсата на принтове като увеличите текстуралния баланс на пространството. Ако смятате, че на вашия интериор му липсват шарките, придържайте се към модели на ивици или карета, които по чудесен начин се съчетават с рустикалната визия.

За цветовата схема е добре да се придържате към топлите и органични цветове. Нюансите, които са вдъхновени от природата, ще предпазят пространството от образуването на мрачна атмосфера (което ще се случи, ако използвате дървесни текстури за всички мебели и декорация). Заложете на по-нежните и бледи тонове, а не на наститени.

Подовите настилки в рустикален стил обикновено са от масивен естествен паркет, но и други естествени материали също са много подходящи – естествен камък, мрамор, гранитогрес и теракотени плочки, които пресъздават естествена или пясъчна текстура.

Още страхотни идеи за обзавеждането на вашето жилище можете да откриете сред предложенията на Каза Декор.