Как да създадете великолепна гардеробна стая

Независимо дали сте необвързани или женени с деца, дали предпочитате минималистичния стил на обзавеждане или сте любители на пищните декори, дали живеете в малък апартамент в града или в огромно жилище в някой от по-крайните квартали и предградия, със сигурност мястото във Вашия гардероб никога няма да Ви е достатъчно. Това е една от универсалните истини на живота и е общовалидна за почти всеки обитател на нашата планета. В едно практично подредено гардеробно пространство не трябва да има място само за вашите дрехи, а там ще трябва да прибирате и чадърите си, куфарите и саковете си, спортната екипировка, кърпи, хавлии, спално бельо и всякакви други аксесоари, от които се нуждаете почти всеки ден. Всичко това трябва да бъде подредено някъде, нали? Една от най-нашумелите тенденции в съвременния интериорен дизайн са т.нар. гардеробни стаи. Ако Вашето жилище разполага с достатъчно пространство, може би обособяването на гардеробна стая в някоя от по-големите ниши или стаи на Вашето жилище е точно това, от което се нуждаете. Едно от най-големите предимства на тези съоръжения е, че не просто увеличават мястото за прибиране на дрехи, а Ви помагат да поддържате жилището си подредено и го спасяват от ужаса на разхвърляните вещи из целия Ви дом.

Sogal-10Колкото по-детайлно си представите бъдещата си гардеробна стая в началото, толкова по-лесно и безпроблемно ще премине останалата част от процеса.

  • Разгърнете потенциала на пространството – от хубава гардеробна стая има смисъл, само ако притежавате достатъчно място за такава. Ако нямате отделна стая на разположение, а разполагате само с ниша дълбока 1-2 метра, няма смисъл да се задълбочавате. Далеч по-добре ще е просто да я преградите с един хубав модел плъзгащи врати и ще получите стилен и изключително функционален вграден гардероб. За да имате възможност да се движите комфортно вътре, гардеробната Ви стая трябва да има размери от поне 2-3 метра във всяка посока. Ако държите да имате и място за сядане, огледало, отделен шкаф за бижута и всякакви други екстри, ще се нуждаете от дори по-голямо помещение.

  • Да си създадете сами или да си изградите по поръчка – изграждането на гардеробна стая далеч не е толкова лесно, колкото изглежда. По тази причина, ако искате съвършена изработка и място, което да е едновременно функционално и уютно, нашият съвет е да се обърнете към професионалисти в областта.

  • Определете нуждите си – преди да започнете да си представяте пространството е много важно да сте абсолютно наясно какво ще съхранявате вътре. Жизнено важно е дизайнът на вашата гардеробна стая, да отговаря на нуждите Ви.

  • Sogal-11Бъдете креативни – едно от най-големите предимства на гардеробни стаи е, че Ви дават възможност да използвате максимума от пространството – от пода до тавана. Използвайте високи рафтове и кутии, за да можете да прибирате обувките си, закачалки за дрехите, които се мачкат и огромно разнообразие от чекмеджета и шкафове за всичко останало.

  • Осветление и вентилация – изключително важно е да осигурите на Вашата гардеробна стая подходящо осветление. Можете да заложите на голям полилей или да използвате насочена светлина от лампи. Особено ефектна и стилна тенденция е използването на лунички в гардеробните стаи. Ако сте от дамите, които са наистина много запалени по модата, е възможно да прекарвате часове в тази стая, затова ще трябва да помислите и за подходяща вентилация, която да освежава въздуха вътре.

  • Добавете огледало – голямото огледало е изключително важна и неизменна част от всяка гардеробна стая. Гардеробна стая без този елемент ще е нефункционална, защото ще Ви се налага да излизате след обличането на всеки тоалет, за да се погледнете и ако не се харесате, ще се наложи да се връщате отново. Тази досадна процедура ще се повтаря отново и отново, докато не си намерите подходящи дрехи, а при жените това понякога може да отнеме буквално часове. За създаването на наистина впечатляващи и функционални гардеробни стаи, едно страхотно огледало вътре е повече от задължително.