Как да създадете завладяващ интериор с неутрални цветове – част I

Неутралните тонове са съществена част от повечето цветови схеми, които можете да приложите при декорирането и обзавеждането на дома си. За тези, които обичат дръзките, живи и наситени багри, неутралните цветове имат още по-важна функция, тъй като помагат да се запази визуалният баланс на пространството. За любителите на приглушените цветови схеми, които успокояват сетивата, неутралните тонове са основата за създаване на такъв декор. За всички останали дизайнерски подходи неутралните цветове също са необходими, независимо дали ще ги използвате за фона или за акцентите. Ето няколко съвета как с помощта на неутралните цветове да създадете интересен и динамичен интериор.

divan1Решението да се спрете на неутрални цветове за най-големите мебели от обзавеждането почти винаги е безпогрешно. В неутрален тон бихте могли да изберете вашия диван за всекидневна или леглото за спалнята. Не е задължително меката мебел да изглежда безлична заради неутралния си цвят. Например бежов диван с ефектно капитониран гръб и подлакътници ще се превърне в акцент и ще придаде класа и лукс на интериора.

Играта с пропорциите по неочакван начин е друг прийом да се подсили въздействието на приложената в декора неутрална цветова схема. Например изборът на тапицирани легла с необичайно високи горни табли е чудесно решение, което е в унисон с присъщата на приглушените цветове фина естетика и при което отпада нуждата от допълнителни аксесоари и детайли в спалнята. За максимален ефект можете да добавите в помещението и удобен фотьойл или кресло с висока облегалка.

legloХарактер и индивидуалност на пространството можете да придадете с помощта на тапети с интересен десен в неутрални тонове. Те ще допринесат за силното визуално въздействие на интериора, ще бъдат перфектен фон за мебелите с изчистени линии и ще придадат на пространството усещане за подчертан уют.

Мебелите в неутрални багри удвояват своето визуално въздействие, когато са комбинирани с подобни или идентични елементи. Две еднакви кресла или два фотьойла в неутрални цветове, разположени симетрично около холната маса, създават структуриран и елегантен декор, излъчващ финес.

Ако вашето жилище има високи прозорци, през които навлиза голямо количество естествена светлина, неутралната цветова схема е оптималното решение за декора, тъй като най-добре подчертава красивата гледка навън. В тези случаи използването на твърде много ярки цветове в интериора би отклонило вниманието от гледката, която големите прозорци разкриват.