Как се произвеждат керамичните и гранитогресни плочки

Вече надълго и широко сме говорили за хилядите предимства на гранитогресa и керамичните плочки, както и за хилидяте им приложения в интериора. Вече знаем, че гранитогресът и керамиката се предлагат в огромно разнообразие от цветове, дизайни и текстури, но кое прави плочките толкова здрави и издръжливи на различни влияния? Как се постига това многообразие от цветове и дизайни? Нашите приятели от керамика Фиоре вдигнаха завесата и ни разкриха някои от тайните си за това как успяват да произведат толкова висококачествени и здрави продукти. Ето как се произвеждат керамичните и гранитогресни плочки:

79Керамичните продукти обединяват земята и огъня

Различните видове керамични плочки са познати на човечеството от векове. Основните стъпки в технологията на изработка на плочките не са се променяли коренно от векове насам. Всики плочки се произвеждат от изцяло природни материали, които се извличат от земята и след това се изпичат в пещи при изключително висока температура.

Условно различаваме два вида гранитогрес: глазиран и неглазиран. Разликата между двата е, че при втория се добавя допълнителен слой под формата на глазура, която не е пореста и след изпичането на плочката става изключително здрава. Те са по-устойчиви на петна от неглазираните и се почистват по-лесно, което ги прави много подходящи за по-натоварените и активни зони от вашия дом, каквито са банята и кухнята.

104Има пет стъпки при приготвянето на всяка плочка:

  • Първа стъпка – добив на материалите – процесът по производство на плочките започва с добива на суровините за производството на плочките, които най-често са комбинация от глина и минерали

  • Втора стъпка – преобразуването на калта във фин пясък – глината и минералите са смесени в един полуфин прах. Към тях се добавя вода, за да се създаде суспензия наподобяваща мокра кал. Тази консистенция след това се изпомпва в много голяма вана, където се оставя да изсъхне, а крайният резултат е много фин глинен прах, който прилича на ситен пясък.

  • Трета стъпка – форми и съдържание – следващата стъпка е пресоването на глинената смес и нейното оформяне във вид на плочки. На този етап тези пресовани плочки се наричат зелени плочки. След като се оформят, те се оставят известно време да изсъхнат и да освободят влагата от структурата си.

  • Четвърта стъпка – добавяне на глазура – следващата стъпка от технологичния процес е добавянето глазура на плочките. Глазурата се добавя под формата на течност от стъклени фритове и оцветени бои, които създават нейния дизайн, шарки и оцветяване. Глазурата се нанася чрез спрей или под високо налягане или се излива директно върху плочката. Ако гранитогресът е неглазиран, тази стъпка се пропуска и директно се преминава към стъпка пет.

  • Пета стъпка – време е да загреем продукта – след като са оформени, керамичните и гранитогресните плочки се изпичат в големи фурни при температура над 1200 градуса по Целзий. В зависимост от приложението на плочките те могат да се изпичат веднъж след нанасянето на глазурата или два пъти – веднъж преди и веднъж след нанасянето на глазурата за още по-голяма здравина и издръжливост.

Кликнете ТУК, за да разгледате великолепната колекция на керамика Фиоре за гранитогрес, който е подходящ за коридори, всекидневна, кухня и тераса.

Кликнете ТУК, за да разгледате колекцията от плочки за баня на керамика Фиоре.