Какво трябва да знаете за цветовете, преди да боядисате дома си – част 1

Избирането на правилна цветова схема за дадена стая понякога може да бъде много трудна задача. Изборът на цветовото оформление трябва да зависи преди всичко от приложението и функциите на помещението, тъй като различните цветове и нюанси оказват различно въздействие върху възприятията ни. В тази статия ще ви дадем няколко препоръки за избора на цвят на вашето жилище.

chervena-spalnyaЧервено

Червеното е много силен цвят. Обикновено се асоциира със страстта и романтиката, което го прави много подходящ цвят за спалнята. Въпреки това боядисването на цялата спалня в червено може да се окаже твърде дръзко решение. Една от най-актуалните тенденции при цветовите схеми за спални е боядисването на една акцентна стена в червено, а останалите в неутрални цветове. Мебелите за спалня можете да оставите в естествените им нюанси или да подчертаете дървесната текстура.

vivid3Синьо

Синьото е успокояващ цвят. Това е цветът на небето, но често се асоциира и с водата. Има различни нюанси на синьото и всеки от тях има различен ефект върху атмосферата в дадено помещение. Пастелното синьо е много успокояващо и отпускащо, докато тъмното синьо е малко по-агресивно. Синята цветова схема е много актуална в обзавеждането за баня, но също така успешно може да се използва за интериорите на кухнята и всекидневната. Също така, сините тонове могат да бъдат много подходящи и за вашия домашен офис.

kafqvoКафяво

Кафявото е страхотен неутрален цвят, който е много универсален и може да се съчетае с всякакъв декор. Това е елегантен цвят, който е много подходящ за интериора на всекидневната, където разнообразието от текстури и декори винаги е най-голямо. Кафявото и неговите нюанси създават цветова схема, много подходяща и предпочитана за ергенски и типично мъжки жилища. Ако решите да използвате кафявите тонове, трябва да предвидите обзавеждане за всекидневна и декори в по-светли нюанси, защото в противен случай рискувате да създадете твърде тъмно и потискащо пространство.

Зелено

vivid1Зеленото е изключително освежаващ цвят. Това е цветът на тревата и растенията. Когато се използва в интериора, зеленото често създава усещане за връзка с природата. Този цвят е много подходящ за слънчеви стаи с големи прозорци. Зеленото намира широко приложение във всекидневни, трапезарии и бани, а по-тъмните и наситени нюанси лесно могат да се използват и като фон на вашето обзавеждане за кухня.

Още полезна информация за останалите цветови схеми ще откриете във втората част от статията, а тези и още много други страхотни идеи за цялостно обзавеждане на вашия дом можете да откриете сред предложенията на мебели Идеа.