Керамични плочки и гранитогрес – често задавани въпроси

Каква е разликата между стандартните керамични плочки и плочките гранитогрес?

Както стандартните керамични плочки, така и плочките тип гранитогрес се произведени от глина, пресована и изсушена в специални пещи. За изработката на керамични плочки най-често се използва червена или бяла глина. Повърхността им почти винаги бива покрита с траен гланц, който носи цвета и текстурата на модела. Използват се както за стенни, така и за подови плочки за баня или кухня. Спрямо класификацията за устойчивост PEI те имат коефициенти от 0 до 3. Това позволява използването им в помещения, подложени на леки до умерени механични натоварвания. Те са по-слабо устойчиви на студ и вода, както и по-предразположени към износване в сравнение с плочките гранитогрес.

77За производството на плочки гранитогрес се използва смес от няколко типа глина, която се пресова под много силен натиск. Това прави плочките изключително плътни и еднородни по цялата им повърхност. Те се характеризират с много нисък коефициент на водопоглъщане (под 0,5%) и това го трави устойчиви на ниски температури и замръзване.

Кои плочки могат да бъдат използвани в екстериора?

За да могат да бъдат използвани на открито плочките да бъдат студоустойчиви и с нисък коефициент на водопоглъщане. Гранитогресът отговаря напълно на тези изисквания. Когато обаче избирате гранитогрес за подовата настилка на вашата тераса или веранда, за предпочитане е да се спрете на неполирани плочки. Техническият и матираният гранитогрес са най-добрият вариант за целта.

Каква е разликата между глазирания и неглазирания гранитогрес?

Повърхността на глазираните плочки гранитогрес е покрита с глазура от разтопено стъкло. Тя се нанася върху глинената смес преди изпичането и осигурява цвета и гладката текстура на плочките. Неглазираният или технически гранитогрес има изцяло еднородна структура и това го прави изключително плътен и устойчив материал. Липсата на допълнително положено покритие е факторът, който определя по-добрата износоустойчивост на този тип плочки.

Къде могат да бъдат използвани различните типове плочки и какво представляват PEI коефициентите?

PEI е класификация на плочките, оценяваща тяхната устойчивост. Спрямо техническите си качества и характеристики плочките биват разпределяни в класове от 0 до 5.

104Клас PEI 0 – стенни плочки.

В този клас влизат плочките, които не трябва да бъдат подлагани на никави натоварвания. Те не могат да бъдат използвани като подови плочки.

Клас PEI 1 – плочки за баня, подложени на минимални натоварвания

Тук се причисляват плочките, подходящи за помещения, където се стъпва без обувки. Това могат да бъдат бани, спа зони, зони за релакс и подобни.

Клас PEI 2 – за подови настилки, подложени на леки механични натоварвания.

Клас PEI 3 – подови плочки, издържащи на леки до умерени натоварвания.

Те могат да бъдат използвани при обзавеждане на бани, кухни и всекидневни.

Клас PEI 4 – за подове, подложени на умерени до тежки натоварвания.

Тези плочки могат да бъдат положени както навсякъде в интериора, така и на тераси, балкони и веранди.

Клас PEI 5 – плочки, устойчиви на много тежки, постоянни натоварвания. Тези плочки намират приложение не само в жилищното строителство, но и в покриването на търговски, производствени и всякакви други подове.