Ключовата роля на цветовете в малките помещения

С подходящи мебели и цветова палитра можете да придадете уникален облик на помещенията със скромни размери. Без значение дали сте изправени пред предизвикателството да декорирате малко антре, кухня, всекидневна или баня, с умело подбрани багри ще постигнете свеж и стилен интериор. Вижте няколко идеи какви цветове да изберете и как да ги съчетаете, за да преобразите малките стаи в дома.

Антре

Изберете наситен цвят за стените и пода в антрето, за да постигнете по-гостоприемна и уютна обстановка. Използвайте стените като фон, на който да се откроят мебелите в антрето. За тази цел може да облицовате частично стените със светла ламперия и да изберете портманто в тъмен цвят. На пода постелете килим в светъл цвят. Контрастът между светлите и тъмните багри ще придаде стил и раздвиженост на интериора. Ако жилището е с отворен план и няма антре, може с цвят да обособите такава зона, като боядисате в дързък тон стената около входната врата и една от съседните стени.

vgraden_garderob_po_proekt_2
Гардероб

Да изберете функционален гардероб за малката спалня е предизвикателство, тъй като е необходимо да оползотворите целия наличен обем, който не е голям. Ако помещението разполага с ниша, най-практичното решение е да поръчате изработката на вграден гардероб, съобразен с точните й размери. В случай че в спалнята няма ниша, може да заложите на гардероб по проект, оптимално усвояващ пространството от стена до стена и от пода до тавана. За да спестите място, бихте могли да изберете модел с плъзгащи се врати. Със стени и гардероб в светъл цвят ще създадете илюзия за по-голямо помещение. Ако спалнята разполага с прилежаща към нея гардеробна стая, изберете една и съща цветова палитра за двете помещения.

Баня

За да превърнете малката баня във визуално по-голямо помещение, обмислете в детайли цветовата палитра и разположението на санитарното оборудване и мебелите в нея. Ако сте решили да боядисате стените в тъмен цвят, положете го само върху горната половина, а за долната изберете бяло, бледокремаво или друг много светъл тон. На пода положете плочки с шарка в два контрастни цвята, например черно и бяло. Изберете бяло санитарно оборудване, а за да внесете уют, заложете на мебели за баня с дървесен декор в топли кафяви нюанси.

mebeli_za_spalnya_po_proekt_3
Акцентна стена

Създайте фокус в малката спалня или дневна стая, като боядисате в контрастен цвят една от стените. Във всекидневната за акцентна изберете стената зад дивана, а в спалнята тази зад леглото. Ако сте заложили на мебели за спалня с дървесен декор в топли кафяви тонове, бихте могли да боядисате стената зад леглото в мастиленосиньо, за да създадете мек контраст. По-ярък цветови ефект ще постигнете с избора на легло и нощни шкафчета в светла багра, които ще изпъкват на фона на тъмносинята акцентна стена.