Кратка история на диваните Честърфийлд

Диваните Честърфийлд имат богата история, свързана с елита, превилигированите и аристократите. Те са били използвани в множество различни институции, правителствени сгради и луксозни жилища. Наименованието на тези дивани представлява комплексен термин със също толкова сложни корени.

chesterfieldЕдна стая в годините около началото на миналия век не е била завършена, ако в интериорът й не е бил включен диван Честърфийлд. Господата, носещи шапки и папиьонки са се отдавали на спокойни разговори, полагайки гръб в тези комфортни дивани. Дамите, облечени в официални рокли, също са се наслаждавали на кожените Честърфийлд дивани, пиейки по чаша чай с бисквити.

Така, диваните Честърфийлд несъмнено са се превърнали в символ на елегантност и традиции.

- Историческите сведения сочат, че първият диван Честърфийлд е бил поръчан от четвъртия граф на Честърфийлд – Филип Дормър Станхоуп.

Роден на 22-ри септември 1694г., Филип Дормър Станхоуп е прочут дипломат, държавник и писател. Неговата работа и афинитет към високата класа и стил се възприемат като основната причина кожените дивани Честърфийлд да носят именно това название и да се отличават с неповторима елегантност.

- При диваните Честърфийлд всичко опира до дизайн и структура. Те имат кожена тапицерия, подплатена с вата по цялата си повърхност, като при облегалката и основата са декорирани с копчета. Така тези дивани получават емблематична и забележителна визия. Ниската височина на седалката и заоблената форма на облегалките за ръце гарантират ненадминат комфорт като в същото време носят духа на традициите и историята.

chesterfield2Визията на тези дивани е особено характерна и няма как да бъде сбъркана или да остане незабелязана. Диваните Честърфийлд символизират лукс, класа и неостаряваща елегантност. Това е и една от причините те и до днес да намират място в много съвременни и модерни интериори.

- За появата на диваните Честърфийлд има множество както факти, така и митове. Според някои от тях, терминът честърфийлд води началото си от Америка и Канада, където се е използвал като общо название за всички дивани, канапета и фотьойли.

И до днес в тези кожени дивани са вплетени история и традиции, а елегантността им никога не остава неоценена. Много съвременни дизайнери на мебели използват диваните Честърфийлд като вдъхновение при проектирането на мека мебел. Те идеално се вписват в модерните интериори и благодарение на своите отлични характеристики по отношение на визия и комфорт, се превръщат в едни от най-предпочитаните дивани.

Днес, диваните Честърфийлд могат да бъдат намерени в богата гама от цветове и размери. За щастие те вече не са привилегия единствено за елита и всеки дом може да бъде озарен от тяхното излъчване.