Креативни идеи за обзавеждане на студио апартамент

Мебелирането на малко жилище с отворен план изисква находчивост и изобретателност. Дефинирането на отделни зони в студио апартамент може да бъде умело осъществено с различни дизайнерски похвати. Интериорни разделители биха могли да бъдат мебели, завеси и плъзгащи преградни врати. Възможността за гъвкаво зониране в зависимост от нуждите допринася за създаването на по-комфортна среда в малкото жилище.

Мебели с двойна функция

За да отделите всекидневната от кухнята, може да разположите на границата между тях висока секция с открити лавици. Модули с такава конструкция са подходящи за малки пространства, тъй като не утежняват визуално интериора. Част от рафтовете може да ползвате за съхраняване на кухненски пособия, а върху останалите да подредите книги и декоративни предмети.

Ъглови портални плъзгащи се врати
Преградни плъзгащи врати

Креативно решение за обособяване на спалня в малък апартамент с отворен план е дефинирането на предназначената за сън зона с ъглови портални плъзгащи се врати. Когато те са затворени, спалната зона е дискретно отделена от общото помещение, като по този начин се постига нужното уединение в сектора за релакс. Изработените от непрозрачно светло матирано стъкло плъзгащи врати се вписват безупречно в помещение със стени в близък цвят. Ако предпочитате преградните плъзгащи врати да са в контрастен цвят, бихте могли да изберете модел с тъмен дървесен декор.

Легло и диван в едно

Заложете на легло тип кушетка, което може да се ползва и за сън, и като диван. Най-функционални са моделите с чекмеджета в долната част, в които може да се подреди спално бельо. Бихте могли да ползвате и обикновено легло като диван, като го разположите плътно до стената по дължина. Наредете върху него големи декоративни възглавници, които да послужат като удобна облегалка.

Акцентна стена

Създайте фокус в спалната зона, като оформите акцентна стена. За целта може да изберете тапет с абстрактна, геометрична или флорална шарка, с която да придадете стил и индивидуалност на спалнята. Заложете на принт в светли цветове, вписващи се в декора и предразполагащи към пълноценна почивка.

Легло върху платформа

Ако жилището е с висок таван, бихте могли да оползотворите рационално вертикалното пространство, като заложите на легло, повдигнато върху масивна дървена платформа. Под нея може да обособите домашен офис или да приобщите пространството към дневната зона, като разположите там кресло и малка маса.

Вградени гардероби по проект
Гардероб по индивидуален проект

За да разполагате с максимално пространство за съхранение на облекло и аксесоари, заложете на гардероб по проект, заемащ цяла стена, от пода до тавана. В зависимост от личните си нужди изберете оптималната конфигурация от отделения за сгънати и висящи дрехи, обувки и аксесоари. Може да оставите гардеробното пространство открито или да го затворите с плъзгащи врати, които не отнемат полезна площ, тъй като се движат в една равнина.