Кухня в провинциален стил – модерната класика

Светът непрекъснато се променя, а с него и начинът на живот. Променят се и тенденциите при кухненското обзавеждане. Това обаче по никакъв начин не означава, че трябва изцяло да забравите традиционното и класическото. Добавянето на цвят и текстура може да добави съвременно излъчване на всеки интериор. Отличен пример е провинциалната кухня.

country1Провинциалният стил създава в кухненския интериор комфорт и усещане за уют и топлина. За него са характерни изрисувани и остъклени кухненски шкафове в ярки естествени цветове, ретро мивки и отворени стелажи. Предпочитат се дървените подови настилки, античният месингов обков и дървените мебели.

Кухнята в провинциален стил до голяма степен наподобява винтидж кухнята. И тук се използват различни бурканчета и кутии за съхранение на кафе, брашно, захар и други продукти. Тези елементи придават автентичност на интериора и подчертават неговото очарователно излъчване. За разлика от винтидж стила обаче провинциалният се отличава с неповторима класическа красота и шикозна елегантност. По неповторим начин се съчетават традиционният лукс и съвременното и модерното.

Ако искате кухнята ви да бъде атрактивна и в интериора й да бъдат вложени множество елементи и декорация, провинциалният стил в много случаи е най-доброто решение. Страхотна идея е да изберете кухненски шкафове в неутрални земни тонове и кантове в златисто. Орнаментираните вратички при всички видове секционна мебел са много популярни. Най-често използвани са геометричните форми на квадрати и правоъгълници.

Обзавеждането на кухнята в провинциален стил впечатлява с дървесната си текстура. В интериорите от този стил няма да видите гланцови повърхности в ярки цветове или авангардни контрасти. Тук от ключово значение са дървесните шарки и тяхното естествено излъчване. Горният ред кухненски шкафове много често се изгражда във вид на етажерки или шкафове със стъклени вратички. По този начин могат да бъдат изложени на показ различни декоративни предмети, чаши и чинии.

country2Завесите са още един изключително популярен елемент от кухненското обзавеждане. Характерни за кухнята в провинциален стил са тежките златисти материи и драпериите.

Що се отнася до кухненските плотове и гърбове, най-подходящи са вариантите с шарка на гранит или мрамор. За предпочитане е да изберете модел в бежoво или кафяво. Тези нюанси идеално се съчетават с дървесната текстура на обзавеждането.

Тухлите и естественият камък намират много широко приложение в кухнята в провинциален стил. Те са отличен вариант за изграждането на акцентна стена. Естественото им излъчване ги прави прекрасно декоративно допълнение към интериора.

Ако кухнята ви е достатъчно просторна – не се колебайте да изградите кухненски остров. Фантастична идея е да добавите около него високи столове, отговарящи на текстурата на останалата част от обзавеждането или модели от ковано желязо.

Провинциалният стил съчетават уют, комфорт и красота. Той създава изключително приятна и приветлива обстановка и трансформира кухнята ви в очарователно и функционално помещение.