Мароканският стил за декорация

Декорацията за дома в марокански стил създава баланс и хармония между човечеството и природата и в същото време изпълва интериора с мистерия и лукс. Цветовата схема на мароканския интериор включва земни и пясъчни тонове, а освен това се използват и меки нюанси на жълтото и червеното. Една от най-често срещаните техниките за създаване на марокански декор се нарича Таделакт и успешно се прилага от векове. Тази техника включва използването на оцветена паста от варовик и черен сапун, за да се създават повърхности, които са гладки и полирани. Резултатите са керамична визия на подовете и стените във вашия дом.

maroko-1Преддверията в марокански стил включват ефирни и луксозни материи и се използват драпирани пердета вместо врати. Тази концепция не само отваря жилищното пространство и му придава по-приятен за окото вид, но също така позволява и на всеки бриз или лек ветрец да премине през помещението и да го охлади.

Интериорите, които са вдъхновени от мароканския стил, включват уникална смесица от различни култури и елементи, сред които арабската, африканската, европейската и ислямската. За мароканските мебели са характерни огромното количество пищни възглавнички с богати текстури. Мебелите се произвеждат най-често от издълбано дърво и ковано желязо. Този тип обзавеждане е разположен много ниско до земята и е изключително удобно. Мароканските мебели и аксесоари включват фигури и елементи във формата на шестоъгълници, осмоъгълници и арки. Крайният резултат е изключително загадъчна и закачлива визия, която създава невероятно приятна атмосфера и ще накара гостите ви да се чувстват като у дома си.

maroko-2Ако решите да заложите на марокански интериор, е много важно да обърнете внимание на ароматите и миризмите в дома си. Със своите екзотични и флорални ухания, които често се съчетават с подправки и други фантастични аромати, мароканският стил създава наистина неповторима и уютна атмосфера.

Независимо колко голямо или малко е едно жилище в марокански стил, почти всеки дом ще има голяма арка, която да бъде преградена с щора. Тези архитектурни елементи са вдъхновени от молитвените ниши и повечето домове в Мароко имат огромен вътрешен двор, който е изключително характерен както за мароканския стил, така и за типичната ислямска архитектура. Този двор се нарича „рияд“ и осигурява усамотение и практичност. В типичните марокански жилища в това дворче се влиза директно от улицата и по този начин не се налага гостите да влизат в по-личните помещения от жилището.

Мароканският интериор е голяма част от архитектурното движение, което отразява най-точно ислямската култура. Сред основните характеристики ще откриете врати със сводове, куполи, ефирни пердета и текстил и още много други елементи, които комбинират функционалност и красота. Домовете в някои от мароканските села могат да включват стени, които са вдлъбнати и пейки, които са закрепени към циментовата мазилка и представляват изключително стилни и зашеметяващи архитектурни елементи.

Ако харесвате акцентирането върху архитектурните особености, както и спокойствието и екзотиката, които мароканската култура осигурява, лесно можете да се потопите в лукса и уюта на интериорите в този стил.

Posted on 14.09.2015 at 18:00

Няма коментари