Оформление на интериора в еклектичен стил

Еклектичният дизайн с лекота може да бъде осъществен от тези, които имат безпогрешен усет за съчетаване на мебели и аксесоари, принадлежащи към различни стилове. Останалите биха могли да се придържат към определени правила в интериорния дизайн, за да постигнат хармоничен декор. Ето някои насоки, с които да се съобразите, ако сте решили да декорирате жилището си в еклектичен стил.

Изгответе предварителен план за разположението на мебелите в помещението

Когато декорирате в еклектичен стил, несъмнено е от значение какви цветове и текстури ще подберете, за да постигнете единност в дизайна. По-важно е обаче преди това да обмислите в детайли позиционирането на мебелите и аксесоарите в помещението. Аранжирането на обзавеждането до голяма степен определя приветливата атмосфера и комфортната среда. Ако закупите мебели, без да сте планирали предварително разположението им в стаята, може да се окаже, че няма място за някои от тях.

eklektichen_stil_2
Създайте фокусна точка в интериора

Въпреки че еклектичният декор включва композиция от мебели в различни стилове, в него не трябва да липсва фокус. Някои от възможните варианти за създаване на фокусна точка са например: оформяне на впечатляваща композиция от снимки или произведения на изкуството върху една от стените, акцентиране върху атрактивна камина или добавяне на уникални дизайнерски мебели, които мигновено привличат погледа с дръзкия си дизайн.

Не забравяйте за функционалността

Когато обзавеждате помещение в еклектичен стил, заложете на функционалността като отправна точка в дизайна. За всекидневната например изберете комфортна мека мебел, удобна холна маса и помощни масички, които да разположите от двете страни на дивана, секции с достатъчно място за книги и декоративни аксесоари, лампиони, които ще са ви нужни при четене или за да създадете интимна атмосфера с приглушена светлина.

eklektichen_stil_3
Заложете на свързаност в дизайна

В дома, декориран в еклектичен стил, е важно да съществува единност в дизайна на помещенията. Дори да са ви хрумнали множество вдъхновяващи идеи за интериора, не прибягвайте до прилагането на различна съвкупност от стилове за всяка отделна стая. Придържайте се към сходни похвати в оформлението на помещенията, за да създадете хармонична връзка между тях.

Изберете основен цвят и се придържайте към него

Естествена свързаност между отделните елементи в еклектичния интериор можете да постигнете, като изберете доминираща багра и я вложите в дизайна на всички помещения. Основният цвят ще послужи като обединяващ елемент в декора.

eklektichen_stil_4
Заложете на баланс в интериора

Постарайте се да постигнете баланс по отношение на пропорциите и симетрията. Изберете мебели със сходни линии, тъй като по този начин ще изградите хармоничен и последователен дизайн, независимо че комбинирате обзавеждане в разнородни стилове, или от различни култури и времена.