Цветове за спалнята и какво е тяхното въздействие – част I

Голямото разнообразие от възможности за декориране на интериора прави избора на конкретен стил или цвят много труден, тъй като трябва да вземете под внимание специфичните размери на пространството, както и своите индивидуални нужди и предпочитания. Трябва ли цветът за спалнята да бъде неутрален и успокояващ или пък стимулиращ и жизнен? Някои цветове са по-подходящи за спалнята от други. Ето идеи за цветови схеми за декора в спалнята.

spalnya2

Придържайте се към неутралните тонове, ако искате да създадете семпъл и успокояващ декор, и му придайте фина изисканост с помощта на внимателен подбор на текстурите и покритията.

Създайте малки фокусни точки, като използвате цветовете като свое преимущество. Например изберете за спалнята абажур с изискана форма и цвят, който да привлече и задържи погледа. Когато цветовете в спалнята са семпли и неутрални, съществуват други начини, които да придадат характер на помещението. Можете например да помислите за идеята да облепите едната от стените с тапети с интересни открояващи се шарки или да я боядисате на ивици.

spalnya3

Ако искате вашата спалня да бъде топло и уютно място, спрете се на бежовата или кафявата гама. В този случай ще трябва да изберете осветителните тела за спалнята с особено внимание. Колкото по-топла е светлината, която те излъчват, толкова по-добре.

Понякога е добра идея да добавите малко цвят към декора на спалня, решена в неутрална цветова гама. Това може да стане под формата на аксесоари, декорации или интериорен текстил, като възглавнички и одеяла. По този начин винаги когато пожелаете ще можете лесно и бързо да променяте атмосферата и настроението в помещението.

spalnya4

С обзавеждане за спалня в тъмни цветове също може да се създаде изискан и модерен декор в съвременните спални. Общоприетото мнение за мебели в тези тонове е, че те правят спалнята твърде мрачна и влияят негативно на настроението, но това невинаги е така. Богатите нюанси на синьото или лилавото ще добавят изисканост към всеки интериор.

Експериментирайте с различни нюанси на кафявото, но не пренебрегвайте и важността на текстурите. Дървото е чудесен материал за спалнята, благодарение на красотата на естествените му шарки и топлината, която внася в декора. Комбинирайте непринудено отделните елементи в интериора. Ако решите да създадете акцентна стена зад горната табла на леглото, можете да изберете кувертюра за леглото в подобен нюанс или да постелете на пода в спалнята килим в близък тон. Комбинирайте дървените мебели за спалня със стени в бежово или слонова кост. Към тях можете да добавите няколко акцента в черно и ще постигнете интериор с добре балансирана палитра от цветове.

Ако вече сте избрали цветовата палитра за вашата спалня и търсите подходящи мебели, кликнете ТУК и разгледайте моделите обзавеждане за спалня на Каза Декор.